5 'zaadleveranciers' waar je misschien niet aan gedacht hebt
Als je mij op
Instagram
volgt, is je waarschijnlijk wel opgevallen dat ik graag planten vanuit zaad opkweek. Het begon met tomaten in mijn studentenkamer, nu zaai ik graag planten die ik uiteindelijk als kamerplant kan houden. Ik krijg vaak de vraag waar ik die zaadjes vandaan haal. Zelf ben ik ook altijd benieuwd waar anderen hun zaadjes halen. Ik zet de mogelijkheden op een rijtje!
Hopelijk word jij nu ook enthousiast over zaaien! Als je toevoegingen hebt aan deze lijst zou ik het heel tof vinden als je het me
laat weten.
1. De markt
(of de supermarkt natuurlijk)
Avocado & mango
Je hebt vast wel eens ooit gezien dat iemand een avocadoplant vanuit zo'n pit groeide. Maar wist je dat dat ook gewoon kan met een mango? Check mijn
foto blog!
Drakenfruit
Een aanrader! Naast dat drakenfruit erg lekker is, krijg je er ook nog eens bergen met zaadjes van! Probeer het vruchtvlees er zoveel mogelijk af te krijgen en smeer de zaadjes op zaaigrond (kokosvezel is al prima). Niks over de zaadjes gooien, want het zijn lichtkiemers: ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Hou ze lekker warm en vochtig (maak een kasje met een plastic zakje bijvoorbeeld) en binnen de kortste keren zie je de groene puntjes verschijnen! Zorg dat ze superveel licht krijgen zodat de cactusjes lekker dik en stevig groeien.
Citroen, sinaasappel en granaatappel
Ja hoor, een simpele citroen van de supermarkt doet het ook gewoon. Het duurt natuurlijk wel even voordat je een citroen- of sinaasappelboompje in je huiskamer hebt staan (ik ben er nog lang niet) maar het ontkiemen gaat erg snel.
Ook bij deze vruchten moet je proberen zoveel mogelijk vruchtvlees er vanaf te krijgen. En ja, dat geeft een enorme bende als je dat met granaatappel doet :-) Stop de pitjes in aarde en hou ze warm en vochtig. Mijn granaatappel is nu ca. 6 maanden en zo'n 20 cm hoog. Het is nog best een sprietje! Mijn citroen- en sinaasappelplantje zijn bijna 2 jaar oud en zo'n 30 cm hoog. Bij deze planten zie je echter al dat de stam aan het verhouten is. Ze in de zomer buiten zetten deed ze ook erg goed! Zorg wel dat je het langzaam opbouwt anders verbranden ze meteen. Het zijn net mensen.
2. Botanische tuinen
In de tropische kassen van botanische tuinen vind je best wel eens planten met vruchtjes. Vraag iemand van de kas of je er wat mag plukken! De mensen die er werken zijn dat wel gewend, en ze snappen het echt wel dat jij graag wat zaadjes wil, of misschien zelfs een stekje.
Toen ik in de Hortus Leiden was kreeg ik zaadjes van mierenplanten, hoya, dischidia, rhipsalis en medinilla!
Medinilla berries I got to pick at the botanical garden in Leiden.
3. Produceer je eigen zaadjes
Aan je planten dan, he... Bij sommige kamerplanten is dat heel makkelijk of gaat het zelfs vanzelf. Hier twee voorbeelden:
BegoniasJe hebt vast wel eens zo'n stippenbegonia gezien. Daaraan komen vaak roze of witte bloemetjes, als ze genoeg licht krijgen. Om zaadjes te krijgen wrijf je een mannetjesbloem tegen een vrouwtjesbloem aan, en als het gelukt is zie je al binnen enkele dagen dat de 'zaaddoos' die achter het vrouwtjesbloemetje hangt (daar herken je ze aan) dikker wordt en verkleurt. Laat ze goed drogen en uiteindelijk springt de zaaddoos open en heb je honderden zaadjes!
Begonia maculata tamaya. De donkere bloemen onderaan hebben een bevruchte zaaddoos. De lichter roze bloemen in het midden hebben een onbevruchte zaaddoos en bovenin zitten de mannetjesbloemen, zonder zaaddoos.
Madagascar JewelDeze plant schiet zijn zaad! Bevruchten is niet nodig: zodra je de piepkleine, witte bloemetjes ziet kun je geritsel en getik op de grond horen. De zaadjes kunnen tot meters ver weg geschoten worden, dus niet raar kijken als je in een andere plantenpot opeens een baby-Madagascar Jewel vindt.
Andere planten die als kamerplant zaadjes kunnen krijgen:Mierenplanten (bv. Hydnophytum, Myrmecodia), luchtplantjes, verschillende leden van de aronskelkfamilie (dit is wel een stuk uitdagender, maar het lukt mensen om bijvoorbeeld hun anthurium in bloei te krijgen), Ceropegia en Hoya.
4. Aardige onbekenden
Goed, ze hoeven natuurlijk niet onbekend te zijn, maar in mijn geval kreeg ik zaadjes van mensen die ik alleen 'via instagram' ken: Vera (
@veryvera_) stuurde me zaadjes van haar Anthurium clarinervium (check
deze post) en Inge (
@ingewilkens) stuurde me zaadjes van haar luchtplant. Zo lief!
Ook kreeg ik zaadjes van kwekerij/stichting
@NLBloeit
toen ik ze bezocht in September 2019 (check
deze post).
5. Koop in een winkel of online
Natuurlijk kun je ze ook op de oudewetse manier kopen. Er komen steeds meer zaken waar je zaadjes voor kamerplanten kunt krijgen. Als je wil weten met welke zaken ik ervaring heb, neem
contact
met me op!
En jij?
Vond je dit een leuk artikel? Check ook de artikelen over zaaien!